top of page

Livsmedel och dryck

Inriktning

Inom livsmedels- och dryckesbranschen gäller höga krav på både trygghet och kvalitet – inte minst när det handlar om matservering, hantering av alkohol och intag av olika kosttillskott. Livsmedelsäkerheten är A och O för att skydda mot sjukdomar eller andra hälsoproblem.

Säker konsumtion både för dig och andra


Matkulturen är en självklar del av våra liv – vi vill både bevara traditioner och prova nya rätter och produkter. Men med detta följer ett stort ansvar för alla som tillagar, serverar eller levererar mat och dryck. Det är avgörande att maten är säker och inte orsakar skada. Sjukdomar, parasiter och andra hälsorisker uppstår ofta vid felaktig förvaring, bristande hygien, otillräcklig tillagning eller felaktig hantering. Därför är det viktigt att hela kedjan – från producent till servering – präglas av uppmärksamhet, kunskap och kvalitet.


Viktiga områden att tänka på


  • Livsmedelssäkerhet – praktisk lagtillämpning anpassat för verksamhetstyp och omfattning samt risker, HACCP-system, spårbarhet, egenkontroll och rutiner enligt livsmedelslagen

  • Alkohollagstiftning – rätt hantering av tillstånd, ålderskontroller och serveringsregler

  • Kosttillskott – säkerhet, märkning och efterlevnad av kosttillskottsförordningen

  • Inomhusmiljö och hygien – godkända produktionslokaler, ventilation och rengöringsrutiner

  • Avfall och kemikalier – säker hantering av förpackningar, avfallsminimering och miljövänliga och rätt anpassade rengöringsmedel för livsmedel- och dryckssäkerhet

  • Personalutbildning – interna rutiner, allergihantering, ansvar och kundbemötande


Vad vi kan bidra med


  • Utbildning och workshops – från grundläggande livsmedelssäkerhet till avancerad kompetensutveckling

  • Självskattning och prövning – nulägesanalys och konkreta utvecklingsplaner

  • Onsite-kvalitetskontroller – granskning av lagtillämpning på plats

  • Rådgivning och vägledning – från lagtolkning till praktisk implementering

  • Samarbetsnätverk  – matchning med relevanta aktörer och projektpartners

Lagkrav, mål och bransch

Exempel på lagar och regler som berörs

  • Livsmedelslagen (2006:804) 

  • Livsmedelsförordningen (SFS 2006:813

  • EG-förordning 178/2002 - allmänna regler

  • EG-förordning 852/2004 - om livsmedelshygien

  • EG-förordning 853/2004 - tillverkning av animaliska livsmedel

  • Alkohollagen (2010:1622) 

  • Kosttillskottsförordningen 

  • Produktsäkerhetslagen (2004:451) 

  • Arbetsmiljölagen (1977:1160) 

  • Miljöbalken 

Branschområden

    Restauranger och caféer

    Hotell- och konferensanläggningar med servering

    Livsmedelsproducenter och förädlare

    Alkoholproduktionsföretag

    Kosttillskottsbutiker och e-handlare

    Event med matverkstäder, mässor och marknader

Läs mer och inspireras

karta-globala-malen-logo-och-ikoner.jpg

Agenda 2030

Regeringskansliet

Barn vid fjällsjön

Vår framtid

Sveriges miljömål

Skog

Miljömyndighet

Naturvårdverket

bottom of page